Behandeling van het kraakbeen met hyaluronzuur

Onze gewrichten vormen de overgangen tussen de botten zodat we kunnen bewegen. Ze zorgen de hele dag voor beweeglijkheid: op het werk, thuis en bij het sporten. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen, werken diverse mechanismes samen:

Spieren, pezen, zenuwen en gewrichtskapsels zorgen voor stevigheid en beweeglijkheid van de botten. Bij een gezond gewricht zijn de uiteinden van het bot voorzien van een laagje kraakbeen. Door het gladde kraakbeen kunnen we onze gewrichten probleemloos bewegen.

Er tussenin zit de gewrichtsvloeistof die

  • het gewricht ’smeert’, zodat het gemakkelijker kan bewegen
  • het oppervlak van het kraakbeen beschermt tegen slijtage
  • klappen opvangt
  • het kraakbeen voorziet van voedingsstoffen

Artrose is een kenmerk van slijtage van het kraakbeen aan het gewricht. Bij intensieve belasting leidt de slijtage steeds weer tot ontstekingen van het gewrichtskapsel. Daarnaast wordt de gewrichtsvloeistof dunner en minder glad. Hierdoor kunnen pijn- of andere klachten optreden. De artrose ontwikkelt zich langzaam en sluitend. Artrose komt niet alleen bij oudere mensen voor, maar kan door bepaalde risicofactoren ook al bij jongere mensen voorkomen. Oorzaken kunnen zijn: eenzijdige belasting, te weinig beweging, overgewicht, aangeboren of niet-aangeboren afwijkingen aan de gewrichten (bijv. X- of O-benen of heupdysplasie).

Artrose kan in alle gewrichten optreden, voornamelijk daar waar gewrichten regelmatig worden overbelast. De gewrichten van de vingers, de duimwortels, de hals, het onderste deel van de rug, de grote tenen, de heupen en de knieën worden het vaakst aangetast. In een vergevorderd stadium kan het kraakbeen zo beschadigd raken dat de gewrichtsoppervlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden. De botuiteinden schuren langs elkaar.

Is het kraakbeen eenmaal afgebroken, kan het niet meer worden hersteld. De enige oplossing is het plaatsen van een kunstgewricht. Daarom is het belangrijk om het slijtageproces zo vroeg mogelijk te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door een behandeling met hyaluronzuur. Van buitenaf wordt er gewrichtsvloeistof in het gewricht gespoten om zo de hoeveelheid natuurlijke vloeistof aan te vullen.

Hyaluronzuur is een natuurlijke substantie die in veel lichaamsorganen zoals de huid, ogen en gewrichten een belangrijke rol speelt. In de gewrichten zorgt hyaluronzuur voor de stroperigheid van de gewrichtsvloeistof en zorgt daarmee voor goede glijeigenschappen. Bij artrose raakt deze vloeistof vervuild. Het hyalyronzuur dat in het gewricht wordt gespoten, zorgt ervoor dat het gewricht opnieuw wordt gesmeerd, vergelijkbaar met het verversen van motorolie bij een auto.